zondag 24 maart 2013

Media - Nieuwe nieuwsdecors: VRT

Na VTM en BBC, verandert ook VRT het decor van de nieuwsuitzendingen. De grootste wijziging vindt plaats achter de schermen. Er is een complete nieuwe regie ontworpen. Vanaf nu zijn de beelden vanuit de studio in HD. Over een jaar zullen de reportages ook in HD gemaakt worden. Dat is dezelfde timing als bij BBC.

Bij VRT is het decor hedendaags, stijlvol en functioneel. Maar wat het meest in het oog springt, is de grootte van de set. Zo'n 20 bij 20 meter. Het is een stuk groter dan dat van BBC en VTM.

In het decor rijden 4 camerarobotten. Dezelfde als bij BBC en VTM. Allemaal geassembleerd bij een Brussels/Vlaams atelier in Anderlecht. Niet aleen is het aantal robotcamera's hier groot. De rails lopen allemaal in cirkels, en die zijn ook vrij lang. Wellicht de langste rails die deze Brussels/Vlaamse hightech ambachtslui al gemaakt hebben.

Er is ook nog een vijfde camera. Die is gemonteerd op een kraan. Alle vijf camera's zijn computergestuurd. Deze camera's kunnen allemaal op antenne terwijl ze een beweging maken. Dat lijkt logisch, maar dat is het helemaal niet. Een mooie elegante camerabeweging moet vloeiend verlopen. Ze moet zachtjes starten en ook keurig afremmen. Dat vergt technologisch precisiewerk, bij de minste imperfectie of bij het minste bultje, krijg je schokkerige beelden, wat erg irriteert.

Nog een blikvanger is de augmented reality. Meettoestelletjes bepalen de exacte positie en oriƫntatie van de camera's. Een videoprocessor verwerkt deze gegevens, en voegt panelen met tekst of video toe op het beeld alsof het echt in het decor hangt.

In de studio is er zelfs een hoek voorzien in groen. Via greenkey en met die videoprocessor kan men desgewenst een presentator ten voeten uit in een virtueel 3D decor plaatsen.

Waar je ook niet naast kan kijken, zijn de twee lange videobanden. Die worden gevormd door twee reeksen lcd-schermen die vertikaal tegen elkaar geplaatst zijn. Aan de rechterband zijn die ingewerkt in een wand die door video-rgb-ledjes alle mogelijke kleuren kan aannemen. Die schermen kunnen gebruikt worden om behandelde onderwerpen te illustreren. Maar samen met die led-lampjes, zetten ze ook een bepaalde toon en sfeer in het decor.

Er zijn nog andere vernieuwingen, onder andere de belichting. Hier wordt nu ook gebruikgemaakt van spots met led-licht. Dit wordt gecombineerd met een broadcastversie van TL-licht om het harde spotlicht (licht met een harde schaduw) te combineren met difuus invullicht (om de schaduwen te verzachten). Dit lijkt ook weer allemaal evident, maar dit is het niet. Vooral de combinatie led- en TL-licht. Met het blote oog is het misschien wel mooi, maar als je geen professionele leds gebruikt, kun je op tv-camera's opeens vieze kleuren krijgen. Vooral in de gezichten.

Om er zeker van te zijn dat elke uitzending van elk programma (ook Koppen, Koppen XL en De vrije markt) de juiste sfeer krijgt, heeft VRT dan ook een topspecialist voor de belichting ingehuurd.

De voorproefjes deden het al vermoeden. Met die nieuwe stijl lijkt het nieuws nog toegankelijker.


Een kleine rondleiding in de regie in in Studio 1: klik hier

Ook BBC en VTM restylen. Voor meer, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten